Hvornår er det fastelavn?

Fastelavn er en af de højtideligheder, der ikke falder på en bestemt dato. Det kan virke lidt forvirrende, men det har faktisk sin oprindelse helt tilbage til år 325. Fastelavnssøndag ligger nemlig 49 dage før påskesøndag – og påsken falder jo som bekendt heller ikke på samme dato hvert år. Så hvordan regner du ud, hvornår det er fastelavn?

Læs mere
Fastelavn
24675 views

Rasle til fastelavn - Hvorfor rasler man?

Tidligere var det almindeligt at rasle til fastelavn. Børnene gik udklædte fra hus til hus og sang og raslede. Så fik de lidt mønter eller slik for deres sang af dem, som lukkede op. I dag er det dog langt oftere noget, som børn gør til halloween. Men hvorfor rasler – eller raslede – børnene til fastelavn, og hvor stammer traditionen fra?

Læs mere
Fastelavn
9231 views

Her skal du slå på tønden for at blive kattekonge!

Det er et spørgsmål som bliver diskuteret op til flere dage inden, at man står i kø foran fastelavnstønden og venter på at det bliver sin tur til at slå. Der er mange gode teorier på, hvor man helt skal ramme med køllen for at gøre mest skade på tønden, men som regel meget lidt som kan bakke teorierne op. Læs med i dette indlæg og find ud af hvor man helt præcist skal ramme trætønden.

Læs mere
Fastelavn
4927 views

Hvorfor fejrer vi fastelavn? Historien om fastelavn

Fastelavn er indbegrebet af udklædning, fastelavnsboller og det at slå katten af tønden, og det er noget, både børn og voksne samles om år efter år. Det er i dag en fest for børnene, og på skoler, i daginstitutioner og i fritidsklubber bliver festlighederne markeret med stor bravour. Hvad mange ikke ved, er dog, at fastelavn oprindeligt var en voksenfest med en helt anden historie og betydning.

Læs mere
Fastelavn
9847 views

Hvorfor slår vi katten af tønden? Historien bag traditionen

Har du også undret dig over, hvorfor vi hvert år slår katten af tønden til fastelavn? Og hvorfor det lige er en kat og ikke en hund, mus, hest eller gris? Der er helt sikkert andre, der ligger inde med samme spørgsmål og tanker; og det kan vi godt forstå! Helt objektivt og i nutidens samfund virker det jo egentligt som en skør tradition, hvis man ikke ved, hvad der ligger til grund for den.

Læs mere
Fastelavn
14306 views